Hermetik şofben ve Bacalı Şofbenler. Bilindiği gibi insanların sıcak su ihtiyaçlarını karşılamak için çeşitli su ısıtıcı tipleri mevcuttur.
Bu ısıtıcılardan gaz yakıtlı (Lpg, hava gazı, doğalgaz v.b) olan cihazlarda kendi aralarında çalışma şekillerine göre değişik tipleri mevcuttur. Günümüzde en yaygın kullanılanları bacalı ve hermetik tip gazlı su ısıtıcılarıdır. Bacalı olarak adlandırılan tipler,bulunduğu ortamın oksijenini kullanarak yanmayı sağlamakta ve yanmış gazları bağlandığı bir baca sistemine vermektedir. Bu tarz cihazlar insan yaşamı için çok tehlikelidir. Bilhassa banyoda kullanıldığında,banyonun sıcak olması için kapı ve pencereler kapatıldığından,bacalı şofben yanma için gerekli oksijeni bulamamakta,banyodaki oksijen bitince sönmektedir.
Zaten banyo yapan kişinin sıcak suyun etkisi ile relaks halde olması ile birlikte mekandaki oksijenin yetmemesi sebebiyle önce bir rehavet,sonra dinlenme ihtiyacı ve sonrada ölüm olayı gerçekleşmektedir. Bir başka problem ise,bacanın yeteri kadar çekmemesi,sonradan tıkanması sebebiyle,yanmış gazların mekan içine dolmasıdır. Bu yüzden bu tarz cihazları kullanılmak zorunda olduğumuzda mutlak suretle banyonun sürekli olarak bir dışa açılan menfez ile havaladırılması gerekmektedir. Hermetik tip şofbenlerin çalışma prensibi bacalı şofbenlerden çok farklıdır.
Bu tarz şofbenlerin en yaygın olarak kullanılanları fanlı tam hermetik olanlarıdır. Bu cihazlar yanma için gerekli oksijeni bünyesindeki bir fan sayesinde dış ortama çıkartılan iç içe durumdaki bacasının iç borusundan almakta,yanma gerçekleştiğinde ise dış kısımdaki bacasından egzostu dışarı atmaktadır. Dolayısıyla bu tarz cihazlar bulunduğu ortamın oksijenini kullanmamakta ve bulunduğu ortama egzost yapmamaktadır. Her hangi bir şekilde şofben sönse bile üzerindeki emniyet sistemleri şofbeni korumaya almaktadır. Aşırı su basıncında şofben girişindeki emniyet ventili cihazı korumaktadır. Kapasiteleri 6 ila 24 litre/dak. olan şofbenlerde genellikle 12 litre kapasite tercih edilmektedir.