Tek katlı binalarda kat kaloriferi sistemi en uygun yoldur. Günümüzde çok katlı binalarda da ortaya çıkan problemler sebebiyle kat kaloriferi uygulamaları yaygınlaşmıştır.
Kat kaloriferi sistemi:
- Tek borulu
- Çift borulu
Yatay tek borulu sistemlerde ısıtıcılar by-pass borusu ile bağlanmıştır.
- • Alttan dağıtılıp alttan toplanan çift borulu kat kaloriferi
- • Üstten dağıtılıp üstten toplamalı çift borulu kat kaloriferi
- • Üstten dağıtılıp alttan toplamalı çift borulu kat kaloriferi
Uygulamaları kullanılmaktadır.
KAT KALORİFERİ DÖŞENİRKEN DİKKAT EDİLMESİ GEREKEN NOKTALAR
Evlere ya da iş yerlerine kat kaloriferi döşetmeyi düşünüyorsanız eğer aşağıda yazan hususları göz önünde bulundurmaya dikkat edin. İster doğalgazlı kat kaloriferi olsun, ister elektrikli kat kaloriferi olsun, ister fuel oil (mazot) ile çalışan kat kaloriferi olsun döşeme standartlarına mutlaka uyulmalı ve bu standartların dışına çıkılmamalıdır.
– Tek bir boru kolu üzerinden tüm daireyi dolaşan kalorifer sıcak su tesisatlarında son radyatöre gerekli sıcak suyu iletemeyebilir. Bu da tesisatın en sonunda kalan peteği ısıtamayabilir. Bu yüzden sıcak su iletim tesisatı mümkün olduğunca kollara ayrılarak yapılmalıdır.
– Özellikle kalorifer kazanına yakın radyatör çok fazla ısınacağından o peteğe mutlaka reglaj vana monte edilmelidir ve reglaj ayarı yapılmalıdır. Reglaj ayar; kombiye yakın olan radyatörlerin vanalarının kısılması, uzak olanların ise tam açılması demektir.
Radyatör tesisatı minumum 5 bar basınca uygun şekilde hazırlanarak döşenmesi gerekmektedir.
– Radyatör tesisatının sıcak su dönüş hattına mutlaka pislik yutucu takılmalıdır.
– Kat kaloriferi tesisatında mümkün olduğunca dirsek ve eklerden kaçınılmalıdır.
– Radyatörlerdeki havanın alınabilmesi için, her radyatör grubuna hava tahliye purjörü konulmalıdır.
– Radyatörlerde termostatik vana kullanılması öngörülüyor ise radyatörlerden bir tanesine normal vana takılmalıdır. Oda termostatı kullanılan yerlerde radyatörde termostatik vana olmamalıdır.
– 1,5 m’den uzun radyatörlerde çapraz tesisat bağlantısı yapılmalıdır.
– Sıcak su tesisatı ve kalorifer tesisatı duvar geçişlerinde boru ısınınca hareket edebilmesi için sabitlenmeli ve duvar geçişlerinde kılıf kullanılmalıdır.
– Kullanım suyu olan sıcak su tesisatı yük kaybını minumum seviyede tutacak şekilde gerçekleştirilmelidir. Dirsek sayısını sınırlandırmak, yeterli debi sağlayacak çapta musluklar kullanmak gerekmektedir.
– Kat kaloriferi kazanı 0,8 bar minimal bir doldurma giriş suyu (şebeke) basıncı ile çalışabilir fakat bu durumda sıcak kullanım suyu debisi düşük olur. İyi bir kullanım konforu elde etmek için 1 barın üstünde bir giriş suyu (şebeke) basıncı gerekmektedir. Bunu sağlamak için gerekiyorsa hidrofor tesis edilmelidir.
Tesisat doldurma işlemi bittiğinde su ile doldurularak hidrolik test uygulanmalı, tesisatta kaçak olmadığından emin olunmalıdır.